arthroscopie_knie1

Totale heupprothese

Een heupprothese is een kunstgewricht dat het beschadigde deel van het heupgewricht vervangt. Als de gewrichtsoppervlakken niet meer soepel over elkaar kunnen glijden, wordt het bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Wanneer alle chirurgische behandelingen (fysiotherapie, kinesitherapie, pijnstillende en ontstekingswerende medicatie) onvoldoende resultaat geven, kan beslist worden om het heupgewricht te vervangen door een prothese.

Naast artrose zijn er ook nog andere redenen voor het plaatsen van een heupprothese zoals reumatoïde artritis, heupfracturen, bottumoren of avasculaire necrose. Er wordt overgegaan tot een heupprothese als de pijn en het ongemak niet meer te combineren zijn met de dagdagelijkse activiteiten en er al belangrijke schade te zien is op de röntgenfoto. Het heupgewricht bestaat uit twee verschillende onderdelen: de kop van het dijbeen en de holle kom van de heup. Ook de heupprothese bestaat uit 2 aparte onderdelen: een kom en een kop op een steel van metaal. De steel wordt in de schacht van het dijbeen gefixeerd en de kom wordt in het bekken vastgezet. In principe is er geen leeftijdsgrens en komen zowel jongere als oudere patiënten hiervoor in aanmerking. Met een heupprothese mag u verwachten dat de pijn aan de beschadigde heup verdwenen is, of op zijn minst toch veel minder is geworden. De beweeglijkheid van het gewricht blijft ongeveer dezelfde als voor de operatie.

Hoe soepel de heup wordt na de operatie, wordt sterk bepaald door hoeveel en hoe goed u oefent achteraf. Zodra u na het plaatsen van uw prothese genezen bent, kunt u opnieuw wandelen, ook lange afstanden, en mag u fietsen en zwemmen. Wanneer u bovendien goed geoefend hebt, mag u na verloop van tijd ook in beperkte mate wat sporten zoals dubbeltennis spelen, langlaufen en golfen. Langdurige schok belastingen zoals lopen en springen of bewegingen die met extreme buiging van de heup gepaard gaan, moeten worden vermeden.

Meer info